Kultura ljubav narod

Kultura ljubav narod

Kada

8. maj 2024.    
18:00 - 19:00

Gde

Velika sala
Gerberovih 2, Bečej, Srbija, 21220, Vojvodina

U sali Gradskog pozorišta u sredu, 8. maja, od 18 časova biće upriličen koncert klasične muzike pod nazivom Kultura, ljubav, narod. Program izvode Sonja Kalajić (violina, testera, kastanjete) i Bojana Dimković (klavir). Na programu su kompozicije Pjacole, Sibelijusa, Prokofjeva, Himeneza, Tartinija… Ulaz je 300 dinara. Biografija izvođača: Sonja Kalajić, violinistkinja, rođena je 1977. godine u Beogradu. Diplomirala je i magistrirala na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Dejana Mihailovića.

Pored violine, nastupa kao izvođač na testeri (jedini solistički izvođač na ovom instrumentu u zemlji i šire) koju je učila tokom boravka u Argentini i izvođač na kastanjetama po virtuoznoj solističkoj metodi Emma Maleras koju je usavršila u Barseloni 2011. Pored toga, amaterski svira i snima muziku na drugim instrumentima kao što su mandolina, klavir i đembe. Kao solista i član kamernih sastava nastupala je širom Srbije i u inostranstu (Argentina, Francuska, Španija, Grčka, Kipar, Crna Gora, Makedonija, Rumunija, Mađarska, Austrija, BiH).

Iza sebe ima, solistički album na testeri „Saw Friendly“ (Metropolis music 2015.), tri albuma kamerne muzike: od toga dva u izdanju Centra za muziku Zadužbine Ilije M. Kolarca („Kako se sluša koncert – Istorija od srednjeg veka do bugivugija“ 2013. i „Kako se sluša koncert – Bal romantinog sveta“ 2015.) i jedan „Fauna Sacra“ za muzičku kuću „Metropolis music“ 2020. Gostovala je na brojnim albumima i kompilacijama kao izvođač, koautor i aranžer svirajući pretežno na violini ali i drugim instrumentima.

Bojana Dimković je rođena u Beogradu, vodi raznovrsnu karijeru kao pijanistkinja, čembalistkinja, kamerni muzičar i predavač. Trenutno je zaposlena na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Nišu i na završnoj je godini izvođačkih doktorskih studija pri kamernom odseku Fakulteta muzičke umetnosti Univerziteta u Nišu. Sa šesnaest godina dobija stipendiju za ulazak u prestižnu školu za muzičke talente “Persl” posle koje nastavlja školovanje na londonskoj akademiji “Guildhall School of Music and Drama“ gde najpre diplomira na odseku za klavir, a potom završava Master studije na odseku za kamernu muziku. Postdiplomske studije na odseku za istorijsko izvođenje upisuje na istoimenoj instituciji 2008. godine kod prof. Karol Ćerasi (čembalo i fortepiano) i kod prof. Džejmsa Džonstona (šifrovani bas).

Osvojila je nagrade na takmičenjima “Brodvud”, “Rojal oversiz lig” i “Ketlin Ferije”. Kao aktivni kamerni muzičar sarađuje sa mnogim ansamblima i pojedincima. Skorije saradnje u zemlji uključuju projekte sa Ansamblom Metamorfozis, Novom beogradskom operom, Beogradskom baroknom akademijom, Gudačima Svetog Đorđa, Kameratom Serbikom i sa istaknutim pojedincima: Ljubiša Jovanović-flauta, Sandra Belić-violončelo, Katarina Jovanović-sopran i mnogim drugima).

Van granica zemlje, zapaženi su nastupi sa ansamblima “The Nightingale Trio”, “The Early Music Experiment” i baroknim ansamblom “The Musicians of London Wall”. Koncertni angažmani uključuju izvođenja u Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori, Italiji, Irskoj, Velikoj Britaniji, Norveškoj i na Islandu. Izdvajaju se oni u Vigmor holu, Rojal festival holu, Sent Džon Smit Skveru, Sent Martin In D Fildsu i Bakingemeskoj Palati. Pojavljuje se na festivalima Čeltenam, London Siti, Oksford lider, Tjudli, Hamsted/Hajgejt, Stiv Rajš, Hendl kao i na svim značajnim koncertnim dvoranama i festivalima u zemlji. Bojana je učestvovala u brojnim radio i televizijskim emisijama, a njeni nastupi se prenošeni na Radiju Beograd 1, Radiju Beograd 2, zatim RTS 1, RTS 2 i RTS Digital televizijskim kanalima. Član je uredničkog tima za časopis “Facta Universitatis: Visual Arts and Music”.