Sokolovo jezero

Sokolovo jezero

Kada

27. jun 2024.    
21:00 - 21:45

Gde

Bašta Pozorišnog kluba
Gerberovih 2, Bečej, 21220, Vojvodina

Filmski festival Slobodna Zona otvara prostor za debate, promociju, preispitivanje i razumevanje ljudskih prava, društvenih pojava i problema u svetu i regionu. Već 19 godina, Slobodna zona ohrabruje publiku da preispita svoje vrednosti, predrasude i podelu odgovornosti u socijalnom i kulturnom kontekstu u kojem živi. Filmski festival se organizuje po brojnim gradovima Srbije sa vrhunskim novijim, angažovanim ostvarenjima svetskog filma. „Slobodna zona“ se u Bečeju održava 24-27. juna. Filmovi se prikazuju u bašti Pozorišnog kluba. Projekcije su u 21.00, ulaz se ne naplaćuje.

Sokolovo jezero (Francuska/Kanada) 2022, režija: Šarlot Le Bon
Trajanje: 100 minuta
Žanr: drama
Uloge: Joseph Engel, Sara Montpetit, Monia Chokri

Sinopsis: Bastijen i Kloi provode letnji raspust sa svojim porodicama na jezeru u Kvebeku. Stidljivi trinaestogodišnji Bastijen i njegova porodica odsedaju u kućici na jezeru, gde Bastijen upoznaje odvažnu šesnaestogodišnju Kloi. Ona je ljubiteljka folklora i lokalnih legendi i govori Bastijenu da duh opseda obližnje jezero. Uprkos jazu u godinama, dvoje tinejdžera stvaraju čvrstu vezu. Kako je spreman da prevaziđe svoje najgore strahove da bi zaslužio mesto u Kloinom srcu, raspust postaje buran ključni trenutak za mladog dečaka.

O rediteljki:  Šarlot Le Bon (rođena 1986. u Montrealu, u Kanadi) je kanadska glumica, umetnica, bivša manekenka i režiserka. Nakon karijere modela, pojavila se u nekoliko filmova na engleskom i francuskom jeziku. Le Bon je kao režiserka debitovala kratkim filmom Hotel Žudit, premijerno prikazanim na Filmskom festivalu u Kanu. Njen režiserski debi igranog filma Sokolovo jezero, premijerno je prikazan 2022. na Filmskom festivalu u Kanu. Za taj film je iste godine dobila nagradu za kanadskog reditelja u usponu na Međunarodnom filmskom festivalu u Vankuveru. S obzirom da se školovala u oblasti vizuelnih umetnosti, Le Bon aktivno gradi paralelnu karijeru kao ilustratorka i ulična umetnica.

Nagrade: Film je dobio nagrade za najbolji debitantski film na festivalima u Doveru i Vankuveru. Nominovan je za nagradu Cezar Francuske akademije za film.