Zlo ne postoji

Zlo ne postoji

Kada

24. jun 2024.    
21:00 - 22:45

Gde

Bašta Pozorišnog kluba
Gerberovih 2, Bečej, 21220, Vojvodina

Filmski festival Slobodna Zona otvara prostor za debate, promociju, preispitivanje i razumevanje ljudskih prava, društvenih pojava i problema u svetu i regionu. Već 19 godina, Slobodna zona ohrabruje publiku da preispita svoje vrednosti, predrasude i podelu odgovornosti u socijalnom i kulturnom kontekstu u kojem živi. Filmski festival se organizuje po brojnim gradovima Srbije sa vrhunskim novijim, angažovanim ostvarenjima svetskog filma. „Slobodna zona“ se u Bečeju održava 24-27. juna. Filmovi se prikazuju u bašti Pozorišnog kluba. Projekcije su u 21.00, ulaz se ne naplaćuje.

Zlo ne postoji (Japan, 2023), režija: Ryûsuke Hamaguchi
Trajanje: 106’
Uloge: Hitoshi Omika, Ryo Nishikawa, Ryuji Kosaka, Ayaka Shibutani
Žanr: drama
„Jednostavan, direktan, bez potrebe za vizuelnim ukrašavanjem. Hamaguči koristi fragmente i scene iz svakodnevnog života da bi stvorio intiman i prepoznatljiv svet“
(Manohla Dargis, kritičarka New York Timesa, petostruka finalistkinja izbora za Pulicerovu nagradu za filmsku kritiku)

Sinopsis: Takumi sa ćerkom Hanom živi u selu Mizubiki, blizu Tokija. Kao i generacije pre njih, i oni žive skromno, u skladu sa prirodom i ciklusima u njoj. Jednog dana stanovnici sela saznaju za plan da se izgradi glemping blizu Takumijeve kuće, koji bi stanovnicima grada ponudio udoban „beg“ u prirodu. Kada dvoje predstavnika kompanije iz Tokija stignu u selo da bi održali sastanak, postaje jasno da će ta izgradnja zagaditi lokalno izvorište vode i to izaziva nemire među lokalnim stanovništvom. Namere kompanije ugrožavaju ekološki balans mesta i način života seljana, i ostavljaju duboke posledice na Takumijev život.

Nagrade: Film je dobio nagradu Velikog žirija na Venecijanskom filmskom festivalu (praktično drugu nagradu festivala odmah posle Zlatnog lava), nagradu kritike FIPRESCI na istom festivalu, nagradu Britanskog filmskog instituta, nagradu Lurra za najbolji ekološki film na festivalu u San Sebastijanu itd.

O reditelju:  Rjusuke Hamaguči je japanski filmski reditelj i scenarista. Hamaguči, diplomac Univerziteta u Tokiju i Tokijskog univerziteta umetnosti, privukao je pažnju u svojoj zemlji filmom Strast (2008), koji mu je diplomski rad. Hamaguči je prvo stekao međunarodno priznanje filmom Happy Hour (2015), a zatim ga je pratio Asako I & II (2018). Snimio je dva filma 2021. godine, Točak sreće i fantazije i Povezi me, za koji je dobio tri nominacije za Oskara, uključujući najbolju režiju, najbolji adaptirani scenario i najbolji međunarodni igrani film. On je treći japanski reditelj koji je nominovan za Oskara za najbolju režiju.