Galerija Klub

U okviru delatnosti Gradskog pozorišta Bečej postoji i galerijska delatnost, s obzirom da se u zgradi nalazi izložbeni prostor koja funkcioniše kao gradska galerija (u daljem tekstu Galerija Krug).

 

Galerija Krug svoju delatnost vrši od 1992. godine, ali još uvek nije registrovana.Obuhvata dve prostorije, manju 5×5 m2 i veću 10×4 m2, osvetljenih sa 14 reflektora od 300W. Izložbe se organizuju jednom ili dva puta mesečno, u zavisnosti koliko dugo traje izložba, dve ili tri nedelje. Početkom septembra raspisujemo konkurs za dobijanje prava izlaganja u prostoru galerije. Poziv se odnosi na sve oblasti umetničkog interesovanja: slikarstvo, grafika, fotografija, instalacija, performans, video art i ređe vajarstvo zbog nedostatka postamenata. Izlagaču obezbeđujemo katalog standardnog formata 15×15 cm u koloru i prigodno otvaranje, dok troškove prevoza snosi sam izlagač..

 

S obzirom da je galerija gradska, mora da služi i građanima Bečeja. Pružamo mogućnost i slikarima iz Bečeja, a to su najčešće amateri, da izlažu, mada se trudimo da pretežno budu zastupljeni akademski slikari. Tako npr. u našoj galeriji su izlagali imena kao što su: Pavle Blesić, Viktor Škrabanj, Ratko Šoć, Milivoj Nikolajević itd, a od mlađe generacije slikara Danilo Vuksanović, Danijel Babić, Vlado Njaradi, Darko Malenica, Maja Erdeljanin i mnogi drugi. Osim pojedinačnih imamo i grupne izložbe, najčešće radove nastale u okviru umetničkih kolonija ili udruženja (Likovna kolonija Kolut-Mandić, Tiska akademija akvarela iz Novog Bečeja, Likovno udruženje „Esnaf“ iz Sremske Mitrovice, Udruženje drvorezbara „Ars in ligno“). Zanimljivost su i predstavljanja nekih ambasada u našoj galeriji kao što su brazilska i kanadska.